Lise Holmen jobber som prosessoperatør-lærling på Goliat-plattformen i Barentshavet. Det var de uendelige mulighetene som ledet henne til olje- og gassindustrien. 

  – Det var så mye nytt og spennende å lære, sier Lise. Hun ser positivt på fremtiden, og tror at bærekraft og grønn teknologi vil tilføre bransjen ytterligere spennende muligheter.  

 Lise kommer fra Hammerfest, hvor hun studerte kjemiprosess og laboratoriefag på Hammerfest Videregående skole. Hun er en aktiv og sosial jente som liker å reise og oppdage nye steder, trene, og være sammen med venner og familie. Siden august 2023 har hun vært lærling i Vår Energi. Her trives hun med skiftarbeid og offshore-livet.
– Vi jobber 12-timers skift og jobber både dag og natt, så man starter på jobb enten 0645 eller 1845, sier hun.  

Arbeidsdagen starter med skiftbytte og handover, før de går en loggrunde i anlegget for å sjekke at alt er i orden. 

– Etter loggrunden varierer det veldig hva vi gjør, da arbeidsdagene mine som regel er veldig varierte, men ofte er det klargjøring før jobber skal utføres. Så går jeg med operatørene og godkjenner arbeidstillatelser.  Innimellom jobben ute i felt, jobber jeg med oppgavene jeg får hver tur av fadderen min, samt leser meg opp på ting jeg er usikker på, forteller hun.  

Tett oppfølging av fadder

Som lærling i Vår Energi blir man tildelt sin egen fadder, som er en av våre erfarne medarbeidere innen faget. Fadderen følger lærlingen tett under hele læreperioden.  Lise føler at fadderen så langt har bidratt til både personlig og faglig utvikling.  

– Jeg har en fadder som tar meg med på det meste, og som jeg kan spørre om det jeg lurer på. I tillegg jobber jeg med mange flinke folk som lærer meg masse, og tar meg med på det som skjer, samtidig som de utfordrer meg slik at jeg må tenke selv og får bedre forståelse for faget, sier hun.  

Sikkerhet i fokus

Sikkerhet er en sentral del av hverdagen.
– Sikkerhet er vårt hovedfokus, og noe vi må tenke på hele tiden når vi er på jobb. Vi har alle et ansvar når det gjelder personlig verneutstyr, og man går jo aldri ut i felt uten hjelm, hansker, arbeidsklær og vernebriller, påpeker Lise og legger til at hun alltid tar seg tid til å lese prosedyrer eller dobbeltsjekke dersom hun er usikker.  

Viktig å bidra til fellesskapet

For å lykkes i olje- og gassindustrien trekker Lise fram egenskaper som nysgjerrighet og evne til å bidra til fellesskapet.
Siden vi har såpass mange forskjellige stillinger og muligheter i bransjen, trenger vi alle type mennesker, men jeg tror det er viktig å være nysgjerrig, kritisk, positiv og villig til å ta i et tak for fellesskapet. Når man jobber på plattform blir man en del av et eget lite samfunn, og et godt arbeidsmiljø er noe som verdsettes høyt, understreker hun.  

Etter læretiden håper Lise på fast jobb som operatør. Deretter er hun åpen for det meste.  

– Jeg håper å få jobbe noen år som operatør før jeg eventuelt videreutdanner meg til ingeniør, men jeg tar ting litt som de kommer. Kan hende at jeg finner ut at jeg ikke ønsker å videreutdanne meg og heller bare jobbe som operatør, så jeg tenker at jeg lar alle muligheter være åpne så får man se hva som skjer, sier hun.  

Oppfordrer andre unge til å ta sjansen

Uansett ser hun positivt på fremtiden i industrien, spesielt med tanke på bærekraft og grønn teknologi.
– Jeg tror bærekraft og grønn teknologi vil gi flere muligheter, og få oss til å utforske mer effektive metoder for drift av anlegg og installasjoner. Å være en del av det grønne skiftet er utrolig inspirerende, spesielt i en bransje som ofte møter kritikk. Dette driver oss til å kontinuerlig søke etter nye løsninger og ideer, og jeg gleder meg til å bidra i denne viktige endringsprosessen. 

– Hva er dine beste råd til unge som vurderer en læreplass i olje- og gassindustrien? 

– Bare søk, du kommer ikke til å angre. Det er så mange muligheter i bransjen og enda flere kommer, spesielt når det gjelder det grønne skiftet og den nye teknologien. Dersom du tviler, så skader det ikke å søke. Plutselig får du et nytt eventyr og en ny verden, det fikk hvert fall jeg, smiler Lise Holmen.