Agnete Svanholm  jobber som prosessoperatør på Goliat-plattformen i Barentshavet. Her jobber hun 12 timers skift, to uker på og fire uker av, som er offshore-standarden. 

– Det som motiverer meg til å jobbe i Vår Energi er at vi har spennende, varierte og meningsfulle arbeidsdager på jobb. I tillegg er det alltid noe nytt å lære, og noe å utfordre seg selv på, samt et veldig godt arbeidsmiljø, noe som bidrar til gode arbeidsperioder, sier hun.

20-åringen har gått ett år med Teknologi- og Industrifag (TIP) og ett år med Kjemiprosess på Hammerfest videregående skole. Etter å ha fullført læretiden på to år på Goliat-plattformen, har hun nylig bestått fagprøven og blitt en fullverdig prosessoperatør.
– Jeg trives veldig godt og gleder meg til videre utvikling i faget, sier hun.

Variert og dynamisk arbeidshverdag

En typisk arbeidshverdag som prosessoperatør er fra 07:00-19:00 eller 19:00-07:00, og starter og slutter med en handover.

– Dagen begynner med en oppdatering fra forrige skift og en plan for dagens oppgaver. Så utfører vi inspeksjonsrunder for å sjekke etter unormaliteter. Hvis jeg sitter i CCR (Central Control Room), starter jeg med å analysere skjermbilder for å sikre at alt er normalt. Arbeidsdagen varierer, avhengig av pågående prosjekter, og avsluttes med en overlevering til neste skift, forklarer Agnete.

En viktig del av jobben som prosessoperatør er å sikre at olje og gass-produksjonen går jevnt, enten ved direkte involvering ute i feltet eller ved overvåking og koordinering fra kontrollrommet.

– I felt får man oftest tildelt et område i prosessen, og det går i aktivering av arbeidstillatelser og ha kontroll på jobber som skal pågå, samt eventuelle rutiner og jobber som skal klargjøres for. I kontrollrom går det i å ha oversikt over prosess og koordinere og bistå feltoperatører ved behov, sier hun.

Nye teknologiske fremskritt gjør at alle må være flinke til å sette seg inn i nye ting, noe Agnete synes er positivt.

– Dette bidrar jo til at vi jevnlig må holde oss oppdatert, noe som bidrar til ny læring og kunnskap, understreker hun.

Godt arbeidsmiljø
20-åringen fra Hammerfest trives veldig godt med å jobbe offshore, og trekker spesielt fram det gode arbeidsmiljøet de har på plattformen.

–  Samarbeidet med kollegaer er veldig bra og man trenger aldri være redd for å spørre om hjelp til forskjellige ting. Det er alltid rom for å komme med forslag til løsninger til jobber og oppgaver vi har, påpeker hun.

Å balansere jobb og fritid med lange perioder offshore, synes hun går fint.

– Den største utfordringen med å jobbe offshore, er eventuelle ting i privatlivet man går glipp av når man er på jobb i to uker, men det er samtidig noe man er forberedt på når man jobber turnus. Fordelen er at man har forutsigbar turnus, slik at man kan planlegge friperiodene, og da er det ekstra deilig å komme hjem, sier hun, og legger til at to uker egentlig går ganske fort når man er vant til det.

Anbefaler andre kvinner å ta sjansen
Agnete har ambisjoner om å bli så god som mulig innenfor faget, og ser for seg en videre karriere innen industrien.

– Som fagarbeider planlegger jeg å tilegne meg solid erfaring i mine første arbeidsår, for så å utforske hvilke muligheter som åpner seg. Enten det fører meg tilbake til skolebenken for videre studier, eller spennende prosjekter melder seg, ser jeg frem til de nye og inspirerende utfordringene som vil bidra til min videre utvikling, sier hun.

– Har du noen råd til unge kvinner som vurderer en karriere i olje- og gassindustrien?

– Dersom du tenker at dette er noe som virker interessant og kan bli spennende, så må man ikke være redd for å prøve. På den måten finner man i alle fall ut mer om faget, og hva det innebærer. Husk at det er aldri for sent å skifte retning, understreker hun.

Selv har hun ikke angret på karrierevalget.

– Jeg er veldig glad for at jeg tok sjansen. Gjennom skolegang og læretid, fant jeg virkelig interessen min for faget, mestringsfølelse og trivsel innen yrke. Dersom jeg ikke hadde prøvd, så hadde jeg mest sannsynlig ikke funnet ut av det, sier Agnete Svanholm.