Prosessoperatør-lærling, Agnete Svanholm forteller om sin erfaring med å være lærling innen olje og gass. Nå jobber hun på Goliat-feltet for Vår Energi. 

Vår Energi har svært positiv erfaring med å ansette lærlinger. Vi har flere lærlinger fra VG2 og VG3 både hos våre landbaserte kontorer og operasjoner, og ute i felt på norsk sokkel. Våre lærlinger kommer fra ulike yrkesfaglige studieretninger og gjennomgår et omfattende læringsopplegg i samarbeid med oss og deres videregående skole. 

Vår Energi heier på lærlinger. Vi gleder oss over å kunne gi unge mennesker praktisk læring og erfaring fra olje- og gassproduksjon, og hvordan det er å jobbe offshore. 

– Det var en del sommerfugler i magen de første turene jeg reiste offshore. Det var mye nytt; det var også første gang jeg fløy med helikopter. Men også veldig spennende, forteller lærling, Agnete Svanholm. 

Litt spontant, men riktig valg å bli lærling i olje og gass

19-åringen fra Hammerfest har gått ett år med Teknologi- og Industrifag (TIP) og ett år med Kjemiprosess på Hammerfest videregående skole. Nå nærmer hun seg slutten av to år som lærling hos Vår Energi på Goliat-feltet

– Det var litt spontant at jeg falt på TIP og kjemiprosess. Jeg har ingen jeg kjenner i familie eller venner som jobber i oljebransjen. Men det fristet ikke med mer studiespesialisering etter ungdomsskolen, forteller Svanholm. 

Avgjørelsen om å gå denne retningen, tok hun under et felles infomøte i Vår Energis lokaler i Hammerfest.

– Det var vel i tiende klasse eller noe slikt, så var jeg på et infomøte i Vår Energi-bygget. I byen var det en samling av bedrifter, som fortalte litt om ulike muligheter med yrkesrettede fagdisipliner. Det var der jeg ble obs på hva det ville si å være prosessoperatør på olje- og gassplattform. Og alle valgene jeg gjorde etter det var for å bli sertifisert prosessoperatør, fortsetter hun. 

Selv om det var noe spontant, er Svanholm klar på at det var riktig valg for henne. Det er prosessoperatør hun vil bli. I hvert fall i første omgang.

– Nå er jeg snart ferdig med læretiden min for å bli prosessoperatør. Og håper selvfølgelig å kunne jobbe med dette videre. Men jeg har tenkt også litt på det å bli ingeniør en gang i fremtiden. Da kan jeg eventuelt ta videreutdanning, men jeg tror jeg vil jobbe litt i felt først, sier Svanholm. 

Agnete Svanholm er Prosessoperatør-lærling innen olje og gass hos Vår Energi

– Folk legger merke til at jeg er jente og jobber i offshore, og synes det er kult. 

Når Svanholm er offshore, arbeider hun aktivt med oppgaver som inngår i rollen som prosessoperatør. Sammen med en veileder får hun utdelt en rekke ansvarsoppgaver som omfatter prosessanalyser inne på kontrollrommet og feilsøking i de ulike operasjonene på Goliat-plattformen. Underveis leverer hun oppgaver til veilederen, som hun også arbeider med når hun er på land. 

– Jeg jobber to uker på, og fire uker av som er offshore-standarden. Når jeg er av har jeg mest fri, foruten om noen oppgaver til veileder på Goliat og noen kurs av og til. Når jeg er på har jeg 12-timers skift, men med noen pauser da. Det går overraskende greit, og man blir vant til “offshore livsstilen” ganske fort, forteller hun. 

Selv om oljebransjen stadig blir mer mangfoldig og likestilt, er det fortsatt preget av kjønns-ubalanse. Dette er noe Vår Energi jobber aktivt mot å endre. Svanholm forteller selv det at hun som ung kvinne jobber i oljebransjen blir møtt med mye positivitet. 

– Folk synes det er kult at jeg jobber i offshore. Jeg har fått en del hyggelige kommentarer, noe jeg la spesielt merke til når jeg holdt foredrag på en utdanningsmesse. Da var det en jente som kom opp til meg etter foredraget, og stilte meg masse spørsmål om hvordan det var å jobbe i oljebransjen som jente. Det kjentes veldig godt at jeg kanskje kunne gi henne inspirasjon, sier Svanholm. 

Vi i Vår Energi blir også inspirert av Svanholms stå-på vilje og engasjement. Det at hun har valgt yrkesfaglig studieretning, valgt å jobbe i oljebransjen og søkte om lærlingplass hos oss synes vi er ganske så rått! Vi ønsker henne lykke til i innspurten av lærlingetiden og gleder oss til å følge henne videre.