Nærmere 800 elever fra videregående skoler i Rogaland deltok i årets Vår Energi Challenge. Superfinalen ble nylig arrangert i Vår Energi sine lokaler på Forus.

Vår Energi Challenge er et samarbeid mellom Vår Energi og Ungt Entreprenørskap Rogaland hvor målet er å skape engasjement blant unge innen teknologi, innovasjon, bærekraft og problemløsing.

Vår Energi Challenge arrangeres som en innovasjonscamp, hvor elevene blir bedt om å ta utgangspunkt i ett eller flere av FNs bærekraftsmål, og løse en utfordring gjennom å lage et konsept, en tjeneste eller et produkt.

Finalen i Vår Energi Challenge gjennomføres vanligvis på starten av året, hvor finalistene presenterer og pitcher løsningene på problemstillingen til juryen, samt under et intervju med dommerne under utstillingen på selve arrangementet. Vinnerne blir kåret etter evaluering fra juryen, og annonsert på slutten av dagen. Første-, andre- og tredjeplassen mottar en pengepremie som går til klassekassen.

En av årets finalister var gruppen Litus Pro, bestående av Håvard Lauvås, tvillingsøstrene Lena og Anna Lye og Andreas Hauge representerte Tryggheim videregående skole under Vår Energi Challenge 2024. De presenterte en drone som ved hjelp av nytenkende teknologi vil kunne plukke søppel langs strender.

Group photo of Litus Pro from the Vår Energi Challenge finals at Forus.

Gruppa hadde følgende å si om det å være deltaker:

Det var nervepirrende å presentere under selve pitchingen, men mest kjekt.
Det som er så gøy med å jobbe med entreprenørskap og innovasjon er nytenkning. Man får lov til å være kreativ uten begrensninger, og får mulighet til å tenke så stort du vil.

Vi kan utvikle noe nytt, som med en gang kan bli nyttig for samfunnet. Vi som er elever, og deretter studenter må jo først ta en utdannelse – før vi kan gå ut å være nyttige i samfunnet. I denne konkurransen får vi lov til å gjøre det med en gang.

En annen ting er mestringsfølelsen. Vi har funnet opp noe som kanskje ikke har blitt gjort før. Vi er også med på å inspirere andre til å utvikle ideer, og vise at det er mulig.

Vinnerne av Vår Energi Challenge 2024:

  1. Havets Smultring, Akademiet Sandnes
  2. Gutta Krutt, Dalane videregående skole
  3. Clean Evolution, Sandnes videregående skole

Ungt Entreprenørskap Rogaland