Emil Kárlsen (23) fra Storfjord i Troms og Finnmark er kåret til årets Arctic Talent 2021. Prisen tildeles årlig av Vår Energi i samarbeid med Varangefestivalen og er på 400 000 kroner.

Jeg er voldsomt takknemlig for dette stipendet, og det kom som lyn fra klar himmel – eller jeg må faktisk si «som solskinn fra en vinterstorm», for livet går i bølger, og jeg var inne i en periode med mange utfordringer som måtte løses i det kunstneriske arbeidet, sier Kárlsen.

Jeg skal bruke pengene på å skape meg et bedre arbeidssted. Når jeg nå lager musikk profesjonelt må jeg flytte studio mitt ut av soverommet, og lage til bedre studiomuligheter som vil gagne både meg og andre. Nå blir det enda mer ny musikk!

 

Samisk multikunstner

Vi er svært glade for å kunne kåre Emil Kárlsen til årets Arctic Talent, sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi.

Emil har utvist en eksepsjonell skaperkraft til tross for begrensningene pandemien har lagt på kulturlivet. Vi er overbevist om at Emil har en stor og mangfoldig kunstnerisk karriere foran seg.

Den unge, samiske multikunstneren fra Storfjord har i tillegg til å være vokalist og frontfigur i bandet Resirkulert utmerket seg på flere områder. Emil spiller hovedrollen i teateroppsetningen Koke Bjørn på det samiske nasjonalteateret.

Han utgav nylig sitt første soloalbum og ble i 2019 utnevnt som Riddu Riddu-festivalens unge kunstner. Alt som niåring skrev Emil sin første sang og har de siste årene både komponert musikk til flere teaterforestillinger, samt utforsket film-mediet som kunstform.

Kulturlivet er fortsatt sterkt preget av pandemi og det er svært utfordrende for mange artister, sier festivalsjef for Varangerfestivalen, André Kvernhaug. Da er det ekstra viktig å ta vare på våre talenter.

Det er vanskelig å sette en merkelapp på Emil Kárlsen – musiker, skuespiller, filmkunster – men desto viktigere å sikre multitalentet rammer som bidrar til videre kunstnerisk utvikling.

Emil har også en sentral rolle i Northern Soul, bestillingsverket til den offisielle åpningen av årets Varangerfestival, komponert nettopp av bandet Resirkulert. Det sier noe om bredden i denne artistens kunstneriske virke, avslutter Kvernhaug.

 

Juryen

Vinneren av Arctic Talent utpekes av en bredt sammensatt fagjury.

Juryen har i 2021 bestått av:  

Kirsti Lervoll, tidligere Festivalsjef Riddu Riddu
Birthe Brun Bottolfsen, Produsent Scene 8
Einar Idsøe Eidsvåg, Rådgiver Music Norway
Brynjar Rasmussen, Leder Scene Finnmark
Fredrik Forssman, Leder Kompetansesenter for Rock i Nord-Norge
André Kvernhaug, Festivalsjef Varangerfestivalen
Andreas Wulff, Kommunikasjonsdirektør Vår Energi

Vilkårene for tildeling er knyttet til kunstnerisk kvalitet og juryens vurdering av artistens gjennomslagspotensial. Prisen tildeles uavhengig av sjanger, men det er en forutsetning at artisten er knyttet til Nordområdene.

 

Om Arctic Talent

Nord Norges største musikkstipend, etablert i 2014 i samarbeid mellom Vår Energi og Varangerfestivalen. Finansieres av partnerne i Goliat-lisensen, Vår Energi og Equinor. Prisen som tildeles årlig under Varangerfestivalen er på 400 000 kroner og knyttes til lanseringsaktivitet over ett år fra tildelingstidspunkt. Målet med Arctic Talent er å bidra til større kommersielt nedslag for artister med utspring i nord, og som har ambisjoner og potensial.

For ytterligere kommentarer, vennligst kontakt:
Andreas Wulff, Vår Energi, m: +47 926 16 759
André Kvernhaug, Varangerfestivalen, m: +47 920 94 817
Emil Kárlsen, m: +47 402 29 177