Vår Energi og Varangerfestivalen har kåret Tromsø-artisten Leopatra til årets vinner av Arctic Talent, Nord-Norges største musikk-stipend. Kristin Jørgensen (28), kvinnen bak artistnavnet Leoptara, tildeles stipendet på NOK 400.000, for utviklingen av hiphop-musikalen «Stjerneskudd».

Leopatra har de siste årene utviklet et unikt og sjangeroverskridende utrykk gjennom å kombinere hip hop og musikal. Juryen begeistres av en utradisjonell kombinasjon av musikalske utrykk og et sterkt politisk engasjement i tekster og framførelse.

Leopatra skriver manus og sangtekster, står for koreografi, synger og danser. Hennes mange talenter samles her i ett prosjekt, hvor hun berører viktige tema som kroppspress og likestilling, delvis basert på #Metoo bevegelsen. Juryen ser et stort potensial i det unike uttrykket artisten er i ferd med å utvikle, både her til lands og internasjonalt.

En fornøyd prisvinner utrykker stor glede over tildelingen:

Tusen takk til Vår Energi og Varangerfestivalen for at dere har kåret meg til årets Arctic Talent. Jeg er utrolig takknemlig og veldig overrasket over at jeg vant denne prisen. Dette setter meg i stand til å fullføre et prosjekt jeg har jobbet med i lang tid, sier Leopatra.

Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi:

Vi er stolte over å kunne kåre Leopatra til årets Arctic Talent. Artisten har et tydelig prosjekt og en ambisiøs plan om å skape en ny og spennende sjanger i Norge. Vi ser fram til å følge Leopatra framover.

Leopatra er utdannet skuespiller fra Storbritannia og har alt opparbeidet seg internasjonal erfaring som artist, blant annet fra Los Angeles (USA). Hun er nå bosatt i Tromsø, der hun planlegger oppsetning av hiphop-musikalen «Stjerneskudd».

Arctic Talent

Arctic Talent er Nord-Norges største musikkstipend og tildeles årlig under Varangerfestivalen. Målet med prisen er å bidra til større kommersielt nedslag for artister med utspring i nord, og som har ambisjoner og potensial. Prisen ble etablert i 2014 i et samarbeid mellom Vår Energi og Varangerfestivalen. Prisen, på 400 000 kroner, finansieres av Vår Energi og knyttes til lanseringsaktivitet over ett år fra tildelingstidspunkt.

En bredt sammensatt fagjuryen utnevnes av Varangerfestivalen og skal ha sin hovedtyngde i Nord-Norge, bred sjangertilnærming og inneha nettverk og kompetanse fra nasjonal og internasjonal musikkbransje.

Juryen har i 2022 bestått av:

  • André Kvernhaug, Festivalsjef Varangerfestivalen
  • Fredrik Forssman, Leder Musikkontoret Nord
  • Birthe Brun Bottolfsen, Produsent Scene 8
  • Einar Idsøe Eidsvåg, Rådgiver Music Norway
  • Brynjar Rasmussen, Kunstnerisk Leder Scene Finnmark
  • Andreas Wulff, Kommunikasjonsdirektør Vår Energi