Om oss
Om oss Strategi Produksjon Prosjekter Innovasjon Lisenskart
Bærekraft
Bærekraft Klima & Miljø Folk og samfunn Styring
Styring Generalforsamling Rapporter og presentasjoner (eng)
Investor
Investor Om aksjen Utbytte Rapporter og presentasjoner Finanskalender Governance Belåning
Karriere Nyheter og media
Nyheter og media Nyheter Børsmeldinger
Kontraktører og leverandører
Eclipse colour galaxy 2013 (videostill.) av Jenny-Marie Johnsen.

28. oktober 2013

Nordnorske kunstnere smykker ut Goliat

Åtte nordnorske kunstnere skal smykke ut Goliatplattformen i Barentshavet og Eni Norges nye driftskontor i Hammerfest.

– Resultatet er et spennende bidrag til norsk samtidskunst, sier Kaj Gunnar Dahl, leder av kunstprosjektet i Eni Norge. Som operatør for Norges første oljefelt i Barentshavet, Goliat, vil Eni Norge at plattformen og selskapets nye kontorbygg i Hammerfest skal utsmykkes med nordnorsk kunst. 55 kunstnere sendte inn sine søknader, og utvalget ble gjort på bakgrunn av kunstens kvalitet, vurdering av kunstnernes selvstendighet og potensialet til å videreutvikle seg. – I stedet for å sende en kurator på shoppingtur fra galleri til galleri, ønsker vi heller å invitere til dialog og samarbeid mellom den enkelte kunstner og Eni Norge, sier Dahl.

Kunstnerisk frihet De åtte kunstnerne som til slutt ble valgt ut er Monica Milch Gebhardt (polaroidfilm/C-print), Sonja Siltala (foto), Tonje Moe Pettersen (akryl på lerret), Jenny Marie Johnsen (foto og video), Knut Fjørtoft (skulptur), Arnold Johansen (grafikk), Alf Salo (oljemalerier) og Ottar Karlsen (tegning og collage). Kunstnerne har hver for seg tolket oppdraget på sin egen måte, med sine teknikker og materialer, og sine ideer og tanker.

– Kunstnerisk frihet og integritet har stått sentralt i prosjektet. Vi valgte kunstnerne, ikke kunsten. Hver og en fikk tildelt et område av Hammerfestkontoret, noen også på Goliat-plattformen, og fikk utfolde seg fritt. Både arkitekt og byggherre har samarbeidet med kunstnerne for å integrere verkene i arkitekturen, forteller Dahl.

Nå pryder mange av verkene Eni Norges nye driftskontor i Hammerfest – som offisielt åpner 28. oktober – mens andre er klar til å bli installert på Goliat-plattformen.  

Hvorfor kunst?  Siden Enis oppstart i Italia, har kunst og kultur vært viktige satsningsområder i alle land og regioner selskapet har aktivitet.

–   Eni Norge utfordret nordnorske kunstnere til å utvikle nye kunstneriske konsept og ideer. Som svar – gjennom kunsten – blir vi selv utfordret til å tenke nytt, større og annerledes, sier Dahl.   

Last ned bilder av kunsten og se film om kunstprosjektet her

Les boken om kunstprosjektet her

For mer informasjon:
Kaj Gunnar Dahl, leder av kunstprosjektet i Eni Norge.
Mobil: 91 99 64 70. E-post: kaj.gunnar.dahl@eninorge.com Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge 
Mobil: 92 61 67 59.andreas.wulff@eninorge.com

Kort presentasjon av de åtte kunstnerne som samarbeider med Eni Norge:

Monica Milch Gebhardt er utdannet fotograf og bosatt i Vadsø. Gebhardt er valgt ut på bakgrunn av hennes spennende fotografiske serier, hvor kompositoriske virkemidler og det meditative forholdet til den Nord Norske naturen står i sentrum.

Arnold Johansen er utdannet grafiker og bosatt i Hammerfest. Han har i de senere år jobbet med flere nyskapende bygningsintegrerte kunstverk i blant annet glass og betong. Johansen  jobber med mange ulike teknikker, er utforskende og eksperimentell, og ofte i samarbeid med andre kunstnere og fagfolk.

Jenny Marie Johnsen er utdannet ved Det kongelige Danske kunstakademi i København og bosatt i Tromsø. Hun ble valgt på bakgrunn av hennes arbeid med kosmologi i nord gjennom fotografiske serier og fargestrålende videokunst.

Sonja Siltala er utdannet fotograf fra University of Arts and Design i Helsinki og bosatt i Vadsø. Siltala ble valgt til dette prosjektet på grunn av hennes spennende og underfundige fotografier, samt hennes idé om å jobbe med gjenvinnbare materialer som plast og tre, samlet i Nord-Norge.

Knut Fjørtoft er utdannet skulptør på akademiene i Bergen og Trondheim, og er bosatt i Tromsø. Fjørtoft er kjent for sine grafiske trykk og skulpturer som er inspirerte av naturen og dens former, og vil føre denne linjen videre inn Eni Norges prosjekt.

Alf Salo (1959–2013) er utdannet bildekunstner fra Fyns Kunstakademi i Danmark, og bodde i Kåfjord. Han er valgt ut fordi vi han har en unik sans for å komponere sine malerier med spennende former og fargebruk.

Tonje Moe Pettersen har mastergrad i visual art fra Monash university i Melbourne, og er bosatt i Gratangen. Tonje jobber med maleri i store formater i sterke farger, og er valgt ut til å være med i prosjektet på grunn av hennes svært selvstendige, kunstneriske uttrykk av romslig komposisjon og abstraherte former

Ottar Karlsen avslutter våren 2013 sin master på Statens kunstakademi i Oslo. Han er født og oppvokst i Hammerfest. Karlsen jobber hovedsakelig med tegning, og ofte med innslag av collage. I kunstprosjektet har Karlsen arbeidet frem en serie som fungerer som en tidslinje over jordens og menneskets historie.