Om oss
Om oss Strategi Ledelse Produksjon Lisenskart Prosjekter
Bærekraft
Bærekraft Klima & Miljø Folk og samfunn Sponsing og støtte Styring
Styring Generalforsamling Rapporter og presentasjoner (eng)
Investor
Investor Om aksjen Utbytte Rapporter og presentasjoner Finanskalender Governance Belåning
Karriere Nyheter og media
Nyheter og media Nyheter Børsmeldinger Artikler
Kontraktører og leverandører
Her heises AUVen opp etter å ha blitt testet i Hammerfest.

25. oktober 2013

Testet ny undervannsrobot i Hammerfest

En ny robot som skal kunne kjøre planlagte ruter under vann for å overvåke miljøet, blir nå testet ut av Eni Norge. Eni Norge bruker store midler på forskning og utvikling av nye og bedre metoder for å overvåke havmiljøet.

Sammen med datterselskapet Tecnomare har Eni Norge gjennomført forsknings- og utviklingsprosjektet «Clean Sea». Et mål i prosjektet har vært å utvikle en såkalt autonom farkost – AUV. Dette er en robot som på egen hånd skal kunne fly planlagte ruter under vann og ta forskjellige prøver som er viktige for å overvåke havmiljøet.

– I motsetning til klassiske AUVer har denne mange propeller. Dermed kan den stoppe, holde posisjonen og endre bevegelsesmønster ut fra sensordata og behov. En annen fordel er at vi ikke trenger styre roboten gjennom kabler til land eller en båt. Roboten programmeres på forhånd og gjør deretter jobben den er satt til å gjennomføre, sier undervannsingeniør Arild Jenssen i Eni Norge.

Hammerfest-test
Roboten skal har høyoppløselig videokamera og lys, metan-sensor, hydrofon for å lytte etter lekkasjer og fluorescens-sensor for å se etter hydrokarboner og sporstoffer. I tillegg skal den blant annet også kartlegge havbunnen og ta vannprøver. Det er sistnevnte som var robotens oppdrag i Hammerfest havnebasseng.

– Som operatør for Goliat, det første oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet, har vi som mål å være en teknologileder. Det er lite hyllevare Goliat-prosjektet – de fleste løsningene er skreddersydde. Vi skal være innovative i alle deler av virksomheten, og det er viktig å få testet AUVen i et reelt miljø. Da er Hammerfest et naturlig valg for oss, sier Jenssen.

Nye ideer
Eni Norge jobber også med en teknologi som benytter systemer som bor på havbunnen og styres fra land, uten et støtteapparat offshore. Siden fjernstyrte olje- og gassbrønner allerede har et nettverk, er tanken å prøve å utvide dette nettet ved hjelp av et optisk nett som overfører høyhastighetsdata med lys. Dermed er det mulig å motta live bilder og data så lenge farkosten er innen rekkevidde av en sender.

– Denne teknologien er foreløpig på et tidlig forsøksstadium, men åpner i fremtiden for store roboter som på egen hånd gjør vedlikehold på fjernstyrte felt, sier Jenssen.

Om AUVen
AUV-farkosten er levert av Saab Seaeye i Sverige, som utvikler mye utstyr til sjøforsvar og oljeindustri. Den er 3,8 meter lang, 1,4 meter bred og veier 1300 kilo. AUVen skal kunne dykke til 3000 meters dyp og har en toppfart på 4 knop.

Kontaktpersoner:
Arild Jenssen, undervannsingeniør, mobil 909 66 143
Tom Gederø, seniorrådgiver kommunikasjon og samfunnskontakt, mobil 922 47 082