23. juni 2020
Fire talenter deler Nord-Norges største musikk-stipend
Koronapandemien har gått hardt ut over nordnorsk musikkliv. Derfor har Vår Energi og Varangerfestivalen besluttet at årets Arctic Talent, Nord-Norges største musikkstipend, skal deles mellom fire nordnorske talenter.
Ørjan Nilsen – Kirkenes, Lisa Skoglund – Tromsø, Jomindo – Bodø og Benjamin Mørk – Senja, er blant Nord-Norges største talenter, ifølge fagjuryen. De fire mottar hvert sitt stipend på 100 000 kroner.
“Koronapandemien har ført til at mange artister har mistet mye av inntekstgrunnlaget. Vi har derfor bestemt oss for at vi i år gjør en korona-vri på talentprisen og deler stipendet på flere. Jeg håper det bidrar til videre innsats og motivasjon fra noen av landsdelens fremste musikere”, sier kommunikasjonsdirektør i Vår Energi, Andreas Wulff.
“Det er fire, svært dyktige talenter fra Nord-Norge som har store muligheter for å nå langt. Vi ønsker at prisen bidrar som en ekstra vitamininnsprøytning i en vanskelig tid”, sier André Kvernhaug, festivalsjef i Varangerfestivalen.
Arctic Talent tildeles årlig under Varangerfestivalen i Vadsø og er et samarbeid mellom festivalen og Vår Energi. Talentprisen ble etablert i 2014 for å bidra til å fremme artister fra nord, med særlig potensial for kunstnerisk og kommersielt gjennombrudd.
Prisen, som finansieres av Vår Energi, er på 400 000 kroner og skal benyttes til lanseringsarbeid. Varangerfestivalen bidrar med faglige veiledning og oppfølging av artistene. Utgangspunktet for samarbeidet mellom Varangerfestivalen og Vår Energi, som har vart siden 2009, er utbyggingen av Goliat-feltet i Barentshavet.
En fagjury med solid kjennskap til den nordnorske musikkscenen står for utvelgelsen av talentene som mottar prisen.
“Siden etableringen er Arctic Talent blitt tildelt artister og band med forankring i en rekke musikalske sjangere, fra klassisk opera, via pop og americana til samisk musikktradisjon og doom metall. Det er spennende å se at juryen evner å fange opp stadig nye sjangere. Det bidrar til et musikalsk mangfold på den nordnorske musikkscenen”, sier Wulff.
Fagjuryen består av:
Kirsti Lervoll, Tidligere Festivalsjef Riddu Riddu
Birthe Brun Bottolfsen, Produsent Scene 8
Einar Idsøe Eidsvåg, Rådgiver Music Norway
Brynjar Rasmussen, Leder Scene Finnmark
Fredrik Forssman, faglig leder Rytmisk kompetansenettverk i Nord-Norge, Leder Tvibit Musikk
Robert Lundgren, avtroppende festivalsjef Varangerfestivalen
André Kvernhaug, festivalsjef Varangerfestivalen
Andreas Wulff, Kommunikasjonsdirektør Vår Energi
Fagjuryens begrunnelse:
DJ ØRJAN NILSEN Kirkenes, Finnmark
Dedikert, hardtarbeidende og energisk – tre ord som sannsynligvis er det beste forsøket på å kort beskrive hva den norske hot-shot-DJ-en Ørjan Nilsen handler om. I løpet av de siste årene har han vekket publikum over hele verden med sitt engasjement for hva en DJ og produsent fra det 21. århundre burde handle om. DJ Ørjan Nilsen etablerte seg raskt med en smittsom blanding av alt som er chunky og groovy.
Hans energi og tilstedeværelse bak dekkene har ført ham verden rundt og spilt på noen av verdens fineste klubber og største festivaler, fra Sao Paulo til Sydney og mange steder der imellom.
“Ørjan Nilsen har holdt på sitt i laaaang tid. Elektronisk musikk er sjangeren og han har skapt en fanskare utenfor Norges grenser siden han ga ut sitt debutalbum i 2011. Siden den gang har han gitt ut flere album og startet sin egen label fra Kirkenes hvor han bor og virker. Rave er internasjonalt. Det har Ørjan bevist”, forteller Einar Idsøe Eidsvåg, fagjurymedlem og rådgiver i Music Norway.
LISA SKOGLUND Tromsø, Troms
Lisa Skoglund er en autentisk låtskriver som forteller historier om det uforløste mellom mennesker og tar oss trygt innpå følelser vi sjelden tør å stå i. Hun pakker det hele elegant inn i et lekent poplandskap.
“Hennes sterke tekster er hele grunnfundamentet der f eks «Hjertefyll» får selv de tøffeste gutta til å mykne. En blanding av sterk kvinnelig autoritet og formidling på scenen, gjør at Lisa Skoglund «tar» scenen» og ser sitt publikum. Feministeposet «Halve Himmelen» er et høydepunkt som røsker tak i et hvert publikum”, sier Fredrik Forssman, fagjurymedlem, faglig leder Rytmisk kompetansenettverk i Nord-Norge og leder Tvibit Musikk for Tvibit.
JOMINDO Bodø, Nordland
Produsent og artist fra Bodø som har gjort seg bemerket på flere festivalscener de siste årene. I tillegg har han oppnådd anerkjennelse på radiotid og støtte fra flere store spillelister på strømmetjenestene med sitt eget materiale og remixer. I 2018 spilte Jomindo for første gang på scenen på Opptur-festivalen i hjembyen.
“I 30 plussgrader og steikende sol under EDM-festivalen Opptur, i selskap med store navn som Steve Aoki og Matoma, leverer han et fyrverkeri av et show til et hylende, hoppende og samstemt bodøpublikum”, sier Birthe Brun Bottolfsen, fagjurymedlem og produsent Scene 8, Nordland fylkeskommune
BENJAMIN MØRK Tromsø, Troms
Oppfinnelsen av Benjamin Mørks lyd og spillestil, Mechanical Piano, er en direkte følge av at han kjøpte et slått gammelt flygel som var spraymalt blått, og som generelt hadde sett mye bruk. I stedet for å prøve å få det til å høres ut som en moderne konsertstjerne fjernet han alle unødvendige deler og oppdaget at det var mange mekaniske lyder inne i instrumentet.
Gjennom et system med hjemmelagde mikrofoner kan vi nå isolere og forsterke de mekaniske lydene fra dvs. frigjøring av tastene og trykk / løfting av pedaler, som igjen tvinger oss til å innlemme dem som rytmiske elementer i musikken. Mørk har som første artist kvantifisert bruken av disse lydene og gitt den navnet – Mechanical Piano.
“Dette er en spesiell type minimalistisk musikk for piano, kombinert med elektronikk. Hans album «Mechanical Piano» ble gitt ut i april 2020 på legendariske Jazzland Recordings. Bare det er et statement i seg selv”, sier Andre Kvernhaug, fagjurymedlem, festivalsjef og daglig leder, Varangerfestivalen.