5. februar 2015
Nytt fartøy styrker oljevern på Goliat
Forsynings- og beredskapsfartøyet, Stril Barents, er klar for å seile nordover mot Hammerfest og operasjoner på Goliatfeltet i Barentshavet. Fartøyet vil, på vegne av Eni Norge, styrke oljevern og redningsberedskapen på Goliat.
Goliat skal etter planen settes i produksjon sommeren 2015, og er det første oljeproduserende feltet i norsk del av Barentshavet. Både myndighetene og Eni Norge stiller strenge krav til oljevern.
Dobbel funksjon
Stril Barents er designet og bygget som et forsynings- og beredskapsfartøy til Goliatfeltet. Til daglig vil Stril Barents primært operere som forsyningsfartøy. Skipet vil også kunne erstatte Goliats beredskapsfartøy, Esvagt Aurora, og være første respons i forhold til livberging og akutte oljeutslipp.
Den doble funksjonene gjør fartøyet unikt på norsk sokkel.
Skreddersydd for arktiske operasjoner
Skipet er spesialtilpasset de klimatiske utfordringer i nord. Det er utstyrt med varmekabler for å hindre frostskader, og det meste av ekstrautstyr er bygget inn i fartøyet for å beskytte mot de arktiske værforholdene. Dette gjelder for eksempel livbåtene og redningsflåten. I tillegg er det egne hangarer for oljevernutstyr. Blant annet settes utstyr for kjemisk nedbryting av olje på havoverflaten, såkalt dispergering, ut mekanisk gjennom luker i baugpartiet og kan fjernstyres fra bro. Mekanisk oljevernutstyr er lagret og kan settes rask ut fra hangar akterut i fartøyet.
Stril Barents har det mest moderne av fjernmålingsutstyr, det vil si redskaper som gjør det mulig å oppdage og følge olje på havoverflaten trass i dårlige lysforhold.
Norskprodusert skip
Stril Barents eies og skal driftes av det Stavanger-baserte rederiet Simon Møkster Shipping. Fartøyet er bygd ved verftet Vard Aukra utenfor Molde. Fartøyet har kontrakt med Eni Norge i ti år framover, med mulighet for forlengelse.
Stril Barents døpes i Stavanger den 5. februar. Gudmor for skipet er LO-leder Gerd Kristiansen.
Kontaktperson:
Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør, Eni Norge, mobil 926 16 759