Investor
Investor Om aksjen Utbytte Rapporter og presentasjoner Finanskalender Kreditt-informasjon
Karriere
Karriere Ledige stillinger Graduates Lærlinger Sommerjobb
Om oss
Om oss Strategi Ledelse Styret Organisasjonstruktur og styring Sponsing og støtte
Vår virksomhet
Vår virksomhet Bærekraft Innovasjon Kontraktører og leverandører Konsekvensutredninger
Medie- og presserom
Medie- og presserom Børs- og pressemeldinger Rapporter og presentasjoner Mediebibliotek Artikler Profilmanual

Vi jobber for raskere dekarbonisering

Vår Energi jobber for en raskere gjennomføring av selskapets dekarboniseringsplan. Vi har ambisiøse mål for å redusere klimagassutslippene, samtidig som vi skaper verdier.

Våre mål

Våre mål for dekarbonisering er enkle, og vi har en tydelig plan for utslippskutt i tråd med Parisavtalen 

SCOPE 1
Vi skal redusere klimagassutslippene med mer enn 50 % innen 2030, ha nær null utslipp innen 2050 og nær null metanutslipp i 2024.  

SCOPE 2
Vi skal sikre at 100 % av elektrisiteten vi kjøper kommer fra fornybare kilder, noe som nøytraliserer våre utslipp i scope 2 for egenopererte innretninger.  

SCOPE 3
Vi skal ha størst mulig utslippskutt i verdikjeden. Skipstrafikk er for eksempel en stor utslippskilde hvor vi jobber for å redusere mest mulig utslipp, og kompenserer for gjenværende utslipp med offset via naturbaserte løsninger for egenopererte innretninger. 
 


Viktige milepæler for dekarbonsering

Vi har allerede lave utslipp fra olje- og gassproduksjon på norsk sokkel, og det er bred enighet om å redusere utslippene ytterligere. Målet for karbonintensitet er under 6 kg CO2 per foe i 2030.  

Reduksjon av metanutslipp er en viktig del av Vår Energis avkarboniseringsplan. Som et ledd i dette arbeidet er vi medlem av Oil & Gas Methane Partnership (OGMP 2.0)  og  Oil and Gas Climate Initiative (OGCI).  

The Gjøa platform
Gjøa-plattformen i Nordsjøen er elektrifisert.

Viktige milepæler for dekarbonisering i Vår Energis virksomhet:  

  • Goliat, Gjøa og Ormen Lange er allerede elektrifisert. 
  • I 2023 bidro energistyring til en utslippsreduksjon på over 22.000 tonn CO2, som utgjør om lag 10 % av utslippene fra virksomheten.  
  • Som en av rettighetshaverne i Snorre-lisensen er vi stolte av vindparken Hywind Tampen, som bidrar med en årlig utslippsreduksjon på 200.000 tonn CO2.  
  • I fjor etablerte vi et samarbeidsprosjekt med Equinor med mål om mer effektiv logistikk med hensyn til tidsbruk, kostnader, sikkerhet og utslipp. Dette har allerede resultert i rundt 20 % reduksjon i CO2-utslippene knyttet til drift av fartøy.  

Karbonfangst og -lagring (CCS) 

CCS forventes å spille en nøkkelrolle i å nå klimamålene, og norsk sokkel har potensialet til å spille en sentral rolle med sin lagringskapasitet på over 80 gigatonn. For å sette tallet i perspektiv, tilsvarer det 25 år med EU sine samlede årlige utslipp.

Som med alt vi gjør i Vår Energi, har vi en verdi-drevet tilnærming til CCS. Mulighetene for, og vår evne til, å skape verdi er det som vil styre utviklingen i CCS-prosjektene vi deltar i.

Vi er operatør av EXL 009 Iroko CCS-lisensen og er i ferd med å overta operatørskapet av EXL 007 Trudvang CCS-lisensen. Totalt har de to lisensene potensial til å lagre brutto 450-500 millioner tonn CO2 over en periode på 30 år, eller omtrent 15 millioner tonn per år brutto. Brutto total lagerkapaistet for disse to lisensenetilsvarer åtteganger Norges årlige utslipp.

Vi evaluerer stadig nye CCS muligheter – med utgangspunkt i vår kjernekompetanse som er leting og produksjon av olje og gass.

En robust verdikjede for CCS krever solide partnerskap, og sammen med Eni utforsker vi strategiske samarbeid gjennom hele verdikjeden.

Glenn Eide i Vår Energi

Hvordan vi jobber med energi for fremtiden

Vår Energis strategiske valg har kort vei fra møterommet til handlingsrommet. Vi har utarbeidet konkrete strategiske grunnpilarer som legger føringer for hvordan vi skal jobbe med energi for fremtiden.

Les mer